15:00

OAFF

Referat: GMFF - OAFF

Gällivare/Malmberget besegrar OAFF hemma på Tallbacka med 2-0 (2-0)
Matchen inleds med att Danne Mäki avlossar matchens första skott när han i den 5:e minuten skjuter från 20 meter - hårt men metern utanför stolpen. I den 7:e minuten kommer GMFF i ett anfall där vi försöker rensa bort bollen som går rakt upp i luften och dimper ner i vårt straffområde - GMFF:s Mikael Jannok får tid att plocka ner bollen och kan med ett välplacerat skott sätta 1-0 till hemmalaget. Försvarsarbetet kändes inte klockrent vid målet! Efter ledningsmålet spelar GMFF riktigt fin fotboll och dominerar stort. OAFF gör ett bra jobb defensivt men kan inte hålla kvar bollen inom laget några längre stunder mot ett aggressivt spelande GM. I den 31:a minuten kan GMFF öka till 2-0 då man efter en hörna kommer med ett långskott som passerar flera fötter innan den snappas upp av GM:s Joel Abrahamsson som enkelt från 6-7 meter kan dunka upp bollen i nättaket. GM fortsätter sin dominans spelmässigt men skapar nu inga vassare målchanser utan resultatet 2-0 står sig till paus.

Andra halvlek inleds piggare av OAFF och i den 48:e minuten gör GMFF:s målvakt en dålig rensning där bollen hamnar hos Pär Alapää som skjuter mot mål, tyvärr blir träffen dålig och en försvarare kan slå undan. Spelmässigt är det nu jämnare än i första och OAFF har nu lite längre anfall om än att GMFF fortsatt är det spelförande laget. I den 67:e minuten tror vi att reduceringen är ett faktum när Adam når högre än både målvakt och försvarare och nickar mot det tomma målet - men NEJ, en GMFF:are slår bort bollen strax innan mållinjen. På hörnan som följer får Magnus Jatko ett bra skottläge men träffen blir inte ren utan skottet går klart utanför. GMFF har också ett par vassa lägen, ett som Jannok sätter utanför stolpen och ett annat där Kotten tvingas till två svettiga räddningar. OAFF får ytterligare en målchans när målisen tappar bollen tilll Rickard Svarvare Digervall men RSD:s skott hinner målisen ändå få fram händerna på och räddar. Andra halvlek förblir mållös och GM vinner med 2-0.

Sett över 90 minuter är GM:s seger rättvis då man dominerar stort i första halvlek och under andra halvlek kan spela på ledning och mer bevaka sina tre poäng. OAFF gör ändå en insats som måste betraktas som godkänd. Första halvlek har vi svårt att hålla i bollen några längre stunder, det blir mycket långa bollar som sällan når fram. I andra halvlek avtar intensiteten i matchen, vi äger nu mer boll och lyckas också skapa en riktigt vass målchans och några halvfarliga lägen. I ett hårt kämpande OAFF gör försvaret ändå en bra insats och plussen idag går till Martin Pantzare och Magnus Jatko. På mittfältet var det mer defensivt arbete än offensivt och Mats Falcks stenhårda jobb måste premieras även om passningarna idag inte gick helt rätt. Rickard Svarvare Digervall gjorde också många bra saker. Framåt hade vi svårt att få till ett vettigt anfallsspel men Adams huvudspel ställer till oreda för alla försvar och Pär Alapää sprang i luckorna men mötte två riktigt bra mittbackar. I ett gediget spelande Gällivare/Malmberget som hade många bra spelare går plussen till Scott Beattie i försvaret, Ray Spear och Alireza Adou på mittfältet samt till löpvillige Joel Abrahamsson i anfallet.

Utmärkt domarinsats av Rickard Mattsson.